Naked cake!


Detta är min version av naked cake, layer cake eller öppen tårta, kalla det vad du vill :)
Bottnarna gick helt åt skogen och sjönk ihop i ugnen. Men istället för att slänga dom delade jag på dom och lät hålet på de två översta bottnarna bli en fruktgömma!
 
 
Anslagen bestod av saftiga vanljbottnar. På första botten strök jag ett lager jordnötssmörfrosting och la skivad kiwi över. Andra botten blev bara en rund ring och där i la jag färska jordgubbar med wipped cream cheese! Sedan upprepade jag samma prosedur en gång till och strök ett lager jordnötssmörfrosting på toppen.
 
Jag kokade kolasås, dulche de leche, för första gången och jag måste säga att jag blev lite kär. Himmel vad gott det var! Man kokar sötad kondenerad mjölk i en gryta med vatten (som täcker burken, annars kan den explodera!) från 1,5- 3 timmar, beroende på hur rinnig eller fast man vill ha den. Jag kokade min i tre timmar och den blev riktigt fast så jag fick blanda ut lite med min wipped cream cheese för att det skulle bli lite lösare. Denna ringlade jag runt tårtan och dekorerade med sesamkakor, kiwi, jordgubbar, choklad och jordnötter.
Jag kan säga att den blev riktigt smarrig!
Här nere följer recepten på botten och  frostingarna.
 
Saftig vaniljbotten
(från www.sockerrus.se)
Ger en 20cm kaka

200 g smör, rumstempererat

2 1/2 dl socker

3 1/4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 ägg

1,5 tsk vaniljsocker eller 3/4 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Rör det rumsvarma smöret och socker pösigt.

Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg.

Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljpulver. Blanda väl.

Häll smeten i en smord form och grädda på 160 grader i ca 40-50 min.

 Låt en sticka avgöra när den är klar (den ska vara torr).

 

Jordnötssmörfrosting

(recept från Leila Lindholm) 

1/2 dl mjukt jordnötssmör

2 1/2 dl florsocker

4 msk kakao av god kvalitet

1 tsk vaniljsocker

100 g philadelphiaost

1 msk varmt kaffe

Rör jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt.

Tillsätt kaffet i slutet.

 
Wipped cream cheese
(recept från sockerrus)

300 gr Philadelphia

3 dl grädde

1 knivsudd bakpulver

0,5 – 1 tsk äkta vaniljpulver

2 dl florsocker (om den ska spritsas öka mängden upp till 3 dl. Dock blir den mycket sötare då)

Gör så här:

Börja med att vispa grädden och bakpulvret hårt i en skål

(Bakpulvret gör att du kan vispa grädden längre utan att det blir till smör.).

Blanda philadelphia, florsocker och vaniljpulver i en annan skål med en slev.

Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och den är fluffig.

Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskålet en stund så att den kyls ner.

 

Lycka till! 

Recept, Tårtor | | Kommentera |
Upp