Spöktårta

När jag frågade min äldsta son om vad han ville ha för tårta på sitt 5 års kalas svarade han direkt "SPÖKETÅRTA". Det är mkt "spöke" nu i hans ålder. Detta blev min första våningstårta faktiskt! Jag använde mig av en rund 26 cm springform till den stora tårtan. Till den lilla tårtan hade jag ingen rund form så jag tog min lilla hjärtformade springform och gräddade i den. När den var färdig och kall tog jag mellanläggs skivan/tårtbrickan och skar en rund form efter den. Skam den som ger sig. Mellan bottnarna la jag glasscreme och banangrädde. Ca 0,5- 1 cm tjock chokladganache spacklades runt om tårtorna. Den stora tårtan fyllde jag och spacklade på en stor tårtbricka. Sen satt jag i fem sugrör i mitten av stora tårtan, tog upp dom och klippte av dom i samma höjd som tårtan. Jag satt tillbaka sugrören och la den lilla mellanläggs brickan på mitten av tårtan. En klick med chokladganache breddes ut på brickan och sedan monterade jag den lilla tårtan på. Vid kanten la jag lite mer ganache för att sedan garnera med chokladfingers över hela tårtan. Jag har för mig att det gick runt 6 paket fingers, varav två rader var liggandes. Sedan knöt jag band runt om tårtorna. Ca 2 meter gick åt för båda.
Marängspökena gjordes ca en vecka innan, eftersom det var första gången jag provade på maräng. Även att sockret inte smälte i marängen blev dom helt okej ändå. Fladdermössen gjorde jag av dr oetker dekorationspasta som jag hittade på Ica Maxi. Jag gjorde först en mall av bakplåtspapper på datorskärmen och sedan på en kartongbit som jag klippte ut. Den svarta pastan kavlade jag ut rätt tunn och sedan skar jag ut fladdermössen med kniv. Dessa la jag ut på en bricka med bakplåtspapper. En halv grillpinne sattes fast på mitten med lite mer pasta och någon droppe vatten på som klister. Sen fick mössen ligga och torka i två dagar. därefter dekorerades ögonen med mmf.
Laban och Labolina gjorde jag av mmf och ritade med svart livsmedelspenna. Jag skar ut solfjäderformar av mmf:en och klistrade ihop kanterna med lite vatten. För att forma spökena ställde jag varsitt ägg i snapsglas och sedan trädde jag fondanten över. Tre dagar senare var det bara att börja rita.
Tårtan dekorerades samma dag och ställdes fram ca 30-40 min innan den skulle serveras. Just för att ganachen skulle hinna mjukna till sig.


